Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

H-structuur

H-structuur
H-structuur
H-structuur
H-structuur
H-structuur

Kunstenaar: Marus van der Made
Straatnaam: Stadhuisplein 1
  Centrum
Materiaal: Gemengde techniek
Jaar van plaatsing: 2018

Omschrijving:

Voor dit wandreliëf gebruikte de Zoetermeerse kunstenaar Marus van der Made de eerste schetsen die in de jaren zestig werden gemaakt voor de uitbreiding van Zoetermeer. De afgebeelde tekeningen zijn gebaseerd op de eerste idee:en voor de opzet van de hoofdwegenstructuur van Zoetermeer. Van der Made verwerkte deze in een strak vormgegeven kunstwerk.

In een monumentaal stalen kader, dat in de hoeken licht naar voren komt, zijn rechthoekige acrylaat-panelen gemonteerd. Deze zijn diffuus, zodat tekening die erachter geprint is, zichtbaar blijft. Daarachter is in blauwe neonbuis schetsmatig het wegennet te onderscheiden. Door het uitgekiende materiaalgebruik is het beeld prachtig gelaagd. 

Het kunstwerk is ontworpen en vervaardigd voor de in 2004 nieuw te bouwen raadzaal en hing tot 2017 tegenover de ingang van het stadhuis aan Markt 10. De opdracht hiertoe kreeg Van der Made in een laat stadium van de bouw. Zes weken werkte hij met man en macht aan zijn ontwerp, en niet alleen hij: met zijn gedrevenheid zorgde hij ervoor dat ook de Zoetermeerse ondernemers met wie hij voor die opdracht samenwerkte in de weekenden doorgingen. Het wandkunstwerk kwam zo toch op tijd af en kon daardoor toch rond het tijdstip van de opening van de vernieuwde raadzaal onthuld worden.

Van der Made is opgeleid als bouwkundig tekenaar en grafisch vormgever en werkt sinds 1975 als vormgever en zelfstandig beeldend kunstenaar. Als kunstenaar is hij autodidact. Hij woonde en werkte al die tijd in Zoetermeer. Hij heeft een hoge productiviteit en streeft altijd perfectie na, vooral in de afwerking. Dat past dan ook bij zijn stijl: minimalisme en concrete kunst.

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: