Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Melite

Melite
Melite

Kunstenaar: Richard van der Koppel
Straatnaam: Van Leeuwenhoeklaan, hoek Jacob Leendert van Rijweg
  Centrum-Driemanspolder
Materiaal: Polyester
Jaar van plaatsing: 2014

Omschrijving:

Het kunstobject stelt een vrouwfiguur voor die het water in duikt. Vanaf de waterlijn verandert het lichaam in een bloemvorm. De verhalen uit het boek "Metamorfosen" van de Romeinse dichter Ovidius boden de inspiratie voor het werk Melite. De verhalen gaan over metamorfosen, ofwel gedaanteverwisselingen.

Kunstenaar Richard van de Koppel vindt deze verhalen fascinerend: “Hier komen bijzondere wezens zoals waternimfen, boomnimfen en bronnimfen in voor”. “Het zijn bijzondere wezens, vaak prachtige vrouwen, die innig in- en met de natuur leven en zich op zeldzame momenten laten zien. Melite is een van waternimfen. Ze is een onbereikbare schoonheid. Je kunt naar haar kijken, maar niet bij haar komen. Ze is als water in je handen. Daarom gaf ik haar weer op het moment dat ze het water induikt en van vorm verandert.”

 

Door het beeld in het water te plaatsen, geeft hij nog een extra accent aan de 'onbereikbaarheid'. Dat doet hij ook door het beeld in aluminium af te gieten. De kleur van het beeld is zilvergrijs, waarmee ook de afstand van de toeschouwer tot het beeld wordt benadrukt.

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: