Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Speelspoor

Speelspoor
Speelspoor
Speelspoor
Speelspoor
Speelspoor
Speelspoor
Speelspoor
Speelspoor
Speelspoor

Kunstenaar: Trudy Bersma
Marijke Wijgerinck
Straatnaam: Dorpsstraat, in de Dorpsstraat tussen de Vlamingstraat en de Schinkelweg
  Centrum-Dorp
Jaar van plaatsing: 2012

Omschrijving:

Het SpeelSpoor is een spoor van tegels in de historische Dorpsstraat van Zoetermeer (tussen Vlamingstraat en Schinkelweg) die verwijzen naar 10 elementen uit gevels en bestrating en verder bestaan uit vijf actieve speelplekken waarin elementen opnieuw verwerkt zijn.

In 1988 stuurde Astrid Visser (Platform Gehandicapten Zoetermeer) haar wens in om een speeltuin te ontwerpen waar kinderen met en zonder beperking samen zouden kunnen spelen, met ruimte voor ouders om elkaar te ontmoeten. In 2006 vroeg de gemeente Zoetermeer aan beeldend kunstenaars Trudy Bersma en Marijke Wijgerinck dit idee vorm te geven.
Met leerlingen van Effatha, de Vuurtoren en basisschool de Achtsprong is destijds (2009) voor het SpeelSpoor gezocht naar elementen waarvan de leerlingen schetsen hebben gemaakt. Met leerlingen van Effatha, de Vuurtoren en basisschool de Achtsprong is destijds (2009) voor gezocht naar elementen waarvan de leerlingen schetsen hebben gemaakt. Op basis van 10 verschillende elementen zijn er 10 basisvormen ontworpen die in alle tegels en op alle locaties terugkomen. Er zijn 3 kleuren gekozen die goed bij de bebouwing en bestrating van de Dorpsstraat passen. Als je een tegel ziet kun je op die plek om je heen kijken en het spel “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet” spelen. Zo kan iedereen spelenderwijs mooie en bijzondere vormen in de gevels en de bestrating van de Dorpsstraat tussen Vlamingstraat en Schinkelweg ontdekken. Op verschillende pleintjes en andere verkeersluwe plekken zijn speelobjecten bedacht en andere vormen die één of meer zintuigen prikkelen: de LuisterPutten, de RuikStruikenTuin, de HinkelBanen, de Waaier en de WentelVensters. Onderweg kom je nog de Speelvis (bij de Zoeterlaar) van Hans van Bentem tegen die ook deel uitmaakt van het Speelspoor.

Luisterputten: op het Nicolaasplein zijn 3 luisterputten. Als je ze met de voet of hand in beweging zet dan maken ze verschillende klankritmes. In je verbeelding hoor je dan de oude geluiden en misschien ook nieuwe liedjes.

RuikStruikenTuin: een tuin met perken die dezelfde vorm hebben als de basisvormen en die allemaal anders ingeplant zijn met bloeiende en geurende planten en struiken.

HinkelBanen: op het Schoolplein liggen 3 hinkelbanen zodat er gespeeld kan worden tussen de terrassen. Omdat ze in de bestrating zijn opgenomen kunnen er ook andere activiteiten plaatsvinden op het plein.

De Waaier: op de Pilatusdam staat een mobile die door de wind in beweging
wordt gezet, soms langzaam, soms snel. Je kunt dus altijd zien uit welke hoek de
wind waait!

WentelVensters: op het kleine pleintje tegenover Hovestein zijn twee WentelVensters geplaatst die in beweging te zetten zijn. Alle onderdelen kunnen apart draaien en zo is de vorm van de wentelvensters zelf te veranderen.

Speelvis: een speciaal onderdeel van het Speelspoor vormt de Speelvis van Hans van Bentem. Het kunstobject is van terrazzo en keramiek en je kunt er lekker op klimmen.

Op 16 oktober 2009 is het Speelspoor feestelijk in gebruik genomen door de wethouders Frank Speel en Pieter Smit samen met alle betrokken leerlingen en beeldend kunstenaarsTrudy Bersma en Marijke Wijgerinck.

Doordat er de laatste tijd diverse werkzaamheden hebben plaatsgevonden in de Dorpsstraat zijn de tegels in het SpeelSpoor niet meer compleet. Het spoor wordt binnenkort in de oorspronkelijke staat teruggebracht. De staat van de RuikStruikenTuin was slecht en in augustus is de beplanting in deze tuin gerooid en de plantvakken zijn conform het oorspronkelijke inrichtingsplan opnieuw beplant.

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: