Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Maquettetafel 1/4 insecten huis

Maquettetafel 1/4 insecten huis
Maquettetafel 1/4 insecten huis
Maquettetafel 1/4 insecten huis
Maquettetafel 1/4 insecten huis

Kunstenaar: Alphons Bosco Maria ter Avest (1960 - ) Meer informatie
Straatnaam: Lenastroom 23
  Oosterheem
Materiaal: Beton, Hout, Polyurethaan, Staal
Jaar van plaatsing: 2016

Omschrijving:

Maquettetafel met Insectenhuis

De bestaande maquette van Oosterheem is opgedeeld in vier verschillende Maquettetafels. Bewoners kunnen hun eigen huis, in het klein, op terug vinden. Je herkent en ontdekt plekken in de wijk. De scholen, het Heempark en het winkelcentrum; dit is ‘thuis’ voor velen uit Oosterheem. Het is belangrijk dat kunst in de openbare ruimte niet op zichzelf staat, maar dat het juist tussen de bewoners staat en onderdeel van het dagelijks leven is.

Elke Maquettetafel heeft een toegevoegd element wat verwijst naar het stedelijk gebied. De Maquettetafel met Insectenhuis is een bijenkorf. Leerlingen van De Oostwijzer en De Oranjerie werkten mee aan het aan het Insectenhuis.

Over Alphons ter Avest

In de beelden van Alphons ter Avest speelt perceptie en transformatie een belangrijke rol, waarbij het hem gaat om het bereiken van een helder en transparant beeld met een gelaagde betekenis. Aan de basis hiervan liggen vaak alledaagse objecten: auto's, caravans, huisjes, ezels, modelbouw-materiaal, speelgoed, etc. Deze iconen van onze tijd zijn een aanleiding, maar staan niet model. Hij modelleert ze opnieuw om ze te kunnen betrappen op hun wonderlijke dubbelzinnigheid. Techniek en ambacht zijn belangrijke spelers in dit vaak locatie gebonden werk waarin context en karakter van de plek mede de betekenis bepalen. De toeschouwer wordt gelokt door een herkenbaar en geraffineerd beeld en gelijke tijd gewaar van een diepere laag. De kunstenaar werkt meestal met reproductiemethodes zoals giettechnieken in metaal en keramiek waarbij sjablonen en mallen gemaakt moeten worden. Met deze werkwijze komt proces en techniek samen in het beeld. Alphons ter Avest (afgestudeerd aan ArtEZ Arnhem) realiseert beelden en projecten – al dan niet in opdracht- in de openbare ruimte en exposeert in binnen en buitenland. Zijn werk maakt deel uit van particuliere, bedrijfs- en overheidscollecties.

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: