Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Zuccaia

Zuccaia
Zuccaia
Zuccaia
Zuccaia

Kunstenaar: Piero Gilardi
Straatnaam: Stadhuisplein 1
  Stadhuis
Materiaal: PUR-schuim, Rubber, Schuimrubber
Jaar van plaatsing: 2017

Omschrijving:

Het kunstwerk is getiteld “Zuccaia’’, wat vertaald kan worden als “Veld met pompoenen”. Het werd in 1991 gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Piero Gilardi. Het stelt een veldje met pompoenen, courgettes, boomstammen en andere elementen uit de natuur voor. Het is verrassend ambachtelijk gemaakt van bijzondere materialen, zoals PUR-schuim en synthetisch rubber.

De maker, Piero Gilardi, woont en werkt in Turijn. Hij is een belangrijke vertegenwoordiger van de Arte Povera, een Italiaanse moderne kunststroming die in de jaren zestig ontstond en internationaal grote invloed had binnen de kunst. Arte Povera werkte meestal met eenvoudige, natuurlijke materialen, het werk draagt doorgaans een boodschap uit en is vaak geïnspireerd op relatie tussen cultuur en natuur.

Zuccaia is een internationaal belangrijk kunstwerk, omdat het van hoge artistieke kwaliteit is en van grote betekenis voor de moderne kunst. Ook is het een zeldzaam werk: van de weinige ‘natuurtapijten’ is Zuccaia is het enige exemplaar in Nederland dat in nog goede staat is en aan publiek kan worden getoond.

Maar ook vanuit lokaal oogpunt is het belangrijk, omdat het herinnert aan een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van de stad Zoetermeer. In 1992 was het te zien in de Floriade-expositie “Allocaties”. Zuccaia sloot met die natuurlijke voorstelling goed aan bij het thema van de Floriade: landbouw. Die Floriade gaf een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van (de plattegrond van) de wijk Rokkeveen. Na afloop van de Floriade werd het reliëf door de stichting Floriade aan het gemeentebestuur geschonken.

 

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: