Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Kalender Toverberg

Kalender Toverberg
Kalender Toverberg
Kalender Toverberg
Kalender Toverberg
Kalender Toverberg

Kunstenaar: Barbara Kletter
Straatnaam: Toverberg 3-4, In centrale hal.
  Meerzicht
Jaar van plaatsing: 2017

Omschrijving:

Het kunstwerk is een driedimensionale kalender, bestaande uit steeds kleiner wordende draaibare ringvormige elementen en een draaibare schijf op de top. Op elke verdieping en op de top staat een beeldje van een kind, zeven in totaal, die de oneven leeftijden van 1 – 13 jaar representeren.

Van onder af worden de beeldjes steeds groter op steeds kleiner wordende ringen. Aan de voeten van zeven kindfiguren wordt de datum weergegeven, met onder meer weeknummers; weekdagen; seizoenen; en de jaren van 2017 tot en met 2046; elf feestdagen en een neutraal woord ‘feest’, voor feesten die niet met name genoemd zijn. De staande ringen bevatten alle gegraveerde data: woorden en nummers. In de onderste ring zitten 52 gaten, die bestemd zijn voor bevestiging van zelfgemaakte eigen (kind)figuren van alle leerlingen, die betrekking hebben op feesten en gebeurtenissen op school. Met name voor de allerkleinsten - die nog niet kunnen lezen -, wordt de kalender zo op een creatieve en communicatieve wijze leesbaar.

Kalender Toverberg maakt aanschouwelijk op welke wijze de tijd voortgaat. Voor elke leeftijdsgroep zal dit een ander besef teweegbrengen. Elk beeldje van een kind heeft een eigen plek. De kleinste beneden, de grootste boven. De kleine op de onderste ring legt een langere weg af, dan de grootste bovenin. De kinderen zien zichzelf opgroeien en komen letterlijk en figuurlijk steeds een stap hoger. Door te kijken naar dit kunstwerk kunnen kinderen zichzelf positief en bewust beleven, of vooruitkijken en terugblikken.

Barbara Kletter is een Nederlands autonoom beeldend kunstenaar. Ze maakt haar beelden - vaak met bewegende elementen - in combinaties van metaal en andere materialen en in combinaties van zowel ambachtelijke als industriële technieken. Daarnaast boetseert ze in was staande mensfiguren. Haar beelden hebben een sterke relatie met de ruimtelijke (en historische) context van de omgeving, waarin ze geplaatst worden. De belangrijkste thema’s in haar werk draaien om in beweging komen en verandering van perspectief. Haar drijfveer is haar nieuwsgierigheid naar het 'momentum': de wijze waarop - en wanneer - beweging in/van haar beelden tot stand komt, meestal door interactieve betrokkenheid van de toeschouwer.

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: