Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Folly A (Oost)

Folly A (Oost)

Kunstenaar: Erik Knippers
Straatnaam: Morapad, tegenover de Larikszoom
  Rokkeveen
Jaar van plaatsing: 1991

Omschrijving:

Voor de Biennale Jonge Nederlandse Architecten 1989 werd een prijsvraag uitgeschreven onder jonge Nederlandse architecten om drie follies te ontwerpen. Follies zijn fantasiebouwsels, die als fenomeen in de Engelse landschapskunst brede bekendheid kregen. Ze zijn puur voor de sfeer en de sier bedoeld en hebben geen directe functie. 

In plaats van een - gebruikelijk - programma van eisen, kregen ze als inspiratie drie culturele uitingen mee. De ontwerpen voor deze follies moesten worden geinspireerd op een boek, een lied en een film die alledrie raakten aan het thema 'roos'. Het betrof: "Il  Nome della Rosa" (in het Nederlands vertaald als "In de naam van de roos), het beroemde boek van Umberto Eco; "La Vie en Rose", een chanson van Edith Piaf en "Broadway Danny Rose", een film van Woody Allen. 

De winnende ontwerpen van Erik Knippers werden uitgevoerd in het kader van de internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade van 1992 in Zoetermeer. Hij ontwierp drie stalen staketsels, die in complexiteit opliepen en van zeer statisch naar uiterst dynamisch waren vormgegeven. Staand langs de singel lijken het een soort enorme waterinsecten. De follies zijn na afloop van de Floriade blijven staan.

 

 

Erik Knippers

is in 1963 geboren te Denekamp, als zoon van een architect. Na zijn studie aan de Technische Universiteit Eindhoven werkte hij als architect bij Architectenbureau Wouda in Utrecht. Sinds 2016 werkt het bureau onder de naam Erik Knippers Architect aan op maat ontworpen woningen.

 

Plattegrond: