Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Piramide & Obelisk: Obelisk

Piramide & Obelisk: Obelisk
Piramide & Obelisk: Obelisk
Piramide & Obelisk: Obelisk
Piramide & Obelisk: Obelisk
Piramide & Obelisk: Obelisk

Kunstenaar: Jan Samsom
Straatnaam: Burgemeester Hoekstrapark
  Rokkeveen
Materiaal: Granito, Messing
Jaar van plaatsing: 1987

Omschrijving:

Op 9 februari verhuisde het dertien ton wegende kunstwerk ‘De Obelisk’ van kunstenaar Jan Samsom van het Burgemeester Wegstapelplein naar het Burgemeester Hoekstrapark in Rokkeveen. Het bijbehorende kunstwerk ‘De Piramide’ was een dag eerder al verhuisd naar het Burgemeester Hoekstrapark. Sinds 1987 vormde ‘De Obelisk’  samen met ‘De Piramide’ een vertrouwd beeld in het stadshart. Omdat het plein vernieuwd wordt is er geen ruimte meer voor deze kunstwerken. In overleg met de kunstenaar is er gezocht naar een ruime locatie waar de kunstwerken meer tot hun recht komen. Het prachtig ruim opgezette Burgemeester Hoekstrapark voldoet hieraan en bleek de meest geschikte locatie. De beelden vormen een bijzonder hart in de groene omgeving en een markering op de as watertoren – Rozenberg. De kunstenaar is zeer tevreden met de nieuwe locatie. De kunstwerken krijgen na 29 jaar een tweede leven op deze plek.

 

Hieronder vindt u de motivatie van de kunstenaar voor het ontwerp van de kunstwerken voor het Burgemeester Wegstapelplein in 1987:

 “Een kleinschalig plein in het nieuwe stadscentrum van Zoetermeer. Het Burgemeester Wegstapelplein is een onderdeel van de belangrijkste winkelpromenade en vormt de verbinding tussen het N.S. station enerzijds en het stadhuis anderzijds. De kunstenaar wil zich met name richten op de zuidkant van het plein, omdat deze zijde het meest publieks- en gebruiksgericht is. Hier werkt het plein als verbreding van de winkelpromenade. Daar waar de doorgaande route en knik maakt komt een verticaal object (De Obelisk) als herkenningsteken en richting gever. Onder de bomen op het midden van het plein wordt een in zichzelf gekeerd beeld (De Piramide) geplaatst. Het is massief van karakter en verhoudt zich met de menselijke maat. In plaats van zich naar de omgeving te voegen hebben de kunstwerken de uitstraling dat zij  de plek bepaald hebben. Ze zijn qua verschijningsvorm vreemd aan de hun omringende omgeving. Het lijken architectonische elementen, die in het verleden onderdeel zijn geweest van een niet meer zichtbaar geheel. Wat hun functie in het verleden is geweest, daar valt slechts nog over te fantaseren. Nu maken ze dat de weg een knik heeft moeten maken en dat het plein een voor- en achterkant kent. Ze zijn gemaakt van zwart granito, de buitenkant is gebouchardeerd terwijl de spleten gepolijst zijn. Beiden hebben een beëindiging van messingplaat, de Obelisk heeft onder nog een basement van gele beton. De zuil staat acht graden gedraaid t.o.v. de straatas, waardoor de spleet naar boven toe wijder wordt en op ooghoogte bij elkaar komt. Er is een horizontale geleding aangebracht. De Piramide kent een verticale geleding.

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: