Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Danseres

Danseres
Danseres

Kunstenaar: Eddy Roos
Straatnaam: Wilhelminapark, bij Julianalaan
  Centrum-Dorp
Materiaal: Brons, Hardsteen
Jaar van plaatsing: 1983

Omschrijving:

Het kunstwerk van Eddy Roos toont een naakt dansend meisje, dansende Lennie.

Voor de grote beelden neemt Eddy Roos zeer veel tijd om zijn werk te voltooien. Gemiddeld wordt er twee jaar gewerkt aan een groot beeld. Sommige beelden zoals staande Patricia duurden wel zes jaar. De overgrote nauwgezetheid zit hem vooral in de mathematische benadering van de grote beelden.

In het begin is een abstracte opzet die als basis dient voor het verbeelden van een thema. Dit wordt duidelijk bij het Spanje monument waar de spiraal de basisvorm voor was. Vanuit het thema wordt de vorm gezocht. Een groot beeld werkt als een symbool in de ruimte, neemt als het ware de omgeving op en verheldert deze. Het is niet louter een object maar een verbeelding van ruimte. Door te werken met de natuurlijke vorm van de mens kan de ziel zo een plaats vinden, die ruimte nodig heeft om meer te zijn dan het object alleen.

Deze verbeelding en abstracte basis is de verworvenheid van deze tijd. Daarom is Eddy Roos juist een kleine stap in een andere richting die de vormentaal van abstractie en figuratie samenvoegt. Naast het beeld is er veel aandacht om van het beeld en de omgeving een geheel te maken. Zijn studies van tuinen in Europa en kennis van maatvoering zijn bekend. Dat is de reden dat hem vaak wordt gevraagd bij het beeld te adviseren over de omgeving en deze te ontwerpen. Ook grote tuinen heeft hij ontworpen en zich met de plaatsing van beelden bezig gehouden bijvoorbeeld bij kasteel Havixhorst, de borg Verhildersum te Leens en bij vele particuliere tuinen. (www.eddyroos.nl)

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: