Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Mobielen (2)

Mobielen (2)
Mobielen (2)
Mobielen (2)

Kunstenaar: Dik Box
Straatnaam: Broekwegkade
  De Leyens
Materiaal: RVS, Water
Jaar van plaatsing: 1984

Omschrijving:

Omschrijving:

Drie stoelachtige vormen staan op elkaar gestapeld. De installatie is gemaakt van staal en is scharnierend. Hoe zwaar de installatie ook is, de afzonderlijke vormen bewegen als gevolg van wind die er langs scheert. Het kunstwerk ziet er daarom altijd anders uit. Het werk bestaat uit twee delen die aan weerskanten van de brug over de Broekwegkade liggen. Dik Box stond in de jaren’80 bekend vanwege zijn zware en beweeglijke objecten; later zou hij juist kiezen voor lichtere materialen zoals hout, maar beweeglijkheid bleef een thema in zijn oeuvre. 

Het kunstwerk van Henk van Bennekum, getiteld Twee Driehoeken, heeft een bepaalde verwantschap in vormentaal en materiaal met het kunstwerk Mobielen van Dik Box. De twee delen van het kunstwerk van Henk van Bennekum liggen aan de Broekwegzijde.

Kunstenaar, vormgever en organisator Dik Box maakt monumentale beelden, mobiles, kinetische objecten en installaties. Lang maakte Dik Box loodzware beelden, gemaakt van noest staal. Of beelden die hij bijvoorbeeld samenstelde uit metalen kogels of staafjes; transparant ogend, maar loodzwaar. Vaak lijken deze beelden te verwijzen naar flora en fauna, maar dan wel het leven op microniveau. Het door Box ingezette materiaal voor deze objecten stond hier haaks op. Dit spoor heeft hij verlaten voor seriële installaties uit kwetsbare componenten of, zoals nu ook weer het geval is, een serie met objecten die elk zo licht zijn als een veertje. Een draadje volstaat om ze op te hangen, het gevoel van gewichtloosheid onderstrepend. Box benadrukt dan ook: ‘Mijn beelden hebben geen massa. Net als in de natuur – denk aan moleculen – bestaat alles uit kleine deeltjes’.

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: