Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Paard en wagen met kinderen

Paard en wagen met kinderen

Kunstenaar: Bram (Abraham Cornelis) Roth (1916 - 1995) Meer informatie
Straatnaam: Rakkersveld 137
  Centrum-Palenstein
Materiaal: Brons, Muur
Jaar van plaatsing: 1972

Omschrijving:

Vanaf 1972 hing een bronzen reliëf van kunstenaar Bram Roth aan de gevel van een schoolgebouw in Palenstein. Het gebouw aan het Van Lierepad is al een tijd geleden door de school verlaten. Er huist nu nog een andere partij in, maar over niet al te lange tijd gaat het pand tegen de vlakte. Het reliëf is daarom in september 2018 alvast verhuist naar een nieuwe locatie. Dat is opnieuw een school, aan het Rakkersveld.

Het onderwerp van het reliëf past goed bij een schoolgebouw. Je ziet drie kinderhoofdjes en enkele kinderhandjes die voorwerpen vasthouden, zoals een boek en een trommel. Ook is een paardenkop te zien. Alle onderdelen zijn geplaatst op een bronzen vlak. Dat vlak heeft als grondvorm een rechthoek, maar het is niet saai of strak. De randen en de hoeken van het vlak worden speels doorbroken. Bijvoorbeeld onderaan door wielen, waardoor het lijkt of de kinderen op een kar zitten. De bovenrand heeft knoppen, als een baldakijn. De voorwerpen waarmee de kinderen zich vermaken, steken aan de zijkanten buiten het vlak.

De stijl is naturalistisch en de onderwerpen zijn herkenbaar, maar Roth was er niet op uit om de werkelijkheid exact te imiteren. Hij was vooral geïnteresseerd in volumes en in de tussenruimte die daardoor ontstaat. De volumes probeerde hij een mooie spanning mee te geven, en de detaillering die hij aanbracht was vooral te zien in de ‘huid’ van zijn beelden.

Bram (voluit Abraham Cornelis) Roth is een geboren en getogen Hagenaar, die leefde van 1916 tot 1995. Zijn werk rekent men tot de nieuwe Haagse School. Hij werd opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en gaf later zelf les in Rotterdam aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Veel van zijn werk is te zien in de openbare ruimte van Den Haag en kwam tot stand door opdrachten vanuit de percentageregeling van de Rijksgebouwendienst. Hij werkte doorgaans in brons, maar ook wel in (zachte) kalkzandsteen. Vaak beeldde hij vrouwen af, soms met kinderen, en regelmatig ook paarden.

Plattegrond: