Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

RVS-objecten

RVS-objecten
RVS-objecten

Kunstenaar: Eugene van Lamsweerde
Materiaal: RVS, Water
Jaar van plaatsing: 1989

Omschrijving:

Het RVS-object van Van Lamsweerde staat in een vijver. Het bestaat uit verschillende ronde en hoekige vormen die heen en weer kunnen bewegen door de wind.
Bij nadere beschouwing blijkt de fragiele balans in de sculptuur het strakke, op een achthoekig raster gebaseerde patroon van het gebouw te verbeelden.

Eugène van Lamsweerde, die sinds 1974 in Frankrijk woont en werkt, is door de Franse filosoof/schrijver Christian Noorbergen "een chirurg van de ziel" genoemd, en de dichter Hubert Haddad beschreef hem onlangs als een "mathematicus van de gevoeligheid". Toch zou van Lamsweerde de daarbij behorende precisie en kundigheid niet gauw voor zichzelf opeisen: hij die zich veeleer "instrument" voelt en zegt, eerder dan te doen, te ontvangen. "Klaar zijn om te ontvangen. Wat werkelijk van belang is, kun je alleen maar cadeau krijgen."

Tot de jaren tachtig werkte Eugène van Lamsweerde uitsluitend als beeldhouwer. Hoewel, gehouwen heeft hij nooit, hij construeerde, aanvankelijk in klei en was, later in metaal. Hij realiseert een groot aantal monumentale werke. In Nederland onder andere in paleistuin Noordeinde, voor de hoofdingang van de Hoogovens, bij de hoofdpost Brandweer in Amsterdam, bij het voormalig ministerie van Onderwijs te Zoetermeer en in de haven van Tilburg. In Frankrijk, waar hij veel opdrachten realiseert, werd hij voor zijn gezamenlijke oeuvre in 1986 geridderd.

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: