Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Zuil (een op dobbers geïnspireerd object)

Zuil (een op dobbers geïnspireerd object)
Zuil (een op dobbers geïnspireerd object)
Zuil (een op dobbers geïnspireerd object)

Kunstenaar: Gerard 't Hart
Straatnaam: Weteringdreef, Hoek Vissendreef
  Seghwaert
Materiaal: Geschilderd, Staal
Jaar van plaatsing: 1980

Omschrijving:

Zuil

Dit kunstwerk van de Zoetermeerse beeldend kunstenaar Gerard 't Hart bestaat uit een kleurige, driehoekige zuil van schilderd staalplaat. Op een bepaalde hoogte zit er een knik in de zuil, waardoor het aanzicht veranderd. 

Gerard 't Hart heeft voor de opdracht in 1979 in totaal 3 ontwerpen gemaakt. De eerste was een keramische slang. Dit ontwerp stuitte in de Commissie Beeldende Kunsten op bezwaren omdat er na overleg met de afdelingen verkeer, beplanting en de politie bleek dat de verkeersveiligheid in gevaar zou kunnen worden gebracht. Het tweede ontwerp bestond uit 5 meter hoge dobbers, die geplaatst zouden moeten worden in de nabijgelegen singels en vijvers in het grensgebied. Dit ontwerp riep op haar beurt bezwaren op bij het projectteam Seghwaert.

Het compromis leek in een derde ontwerp gevonden te worden in een derde schetschontwerp. Ditmaal presenteerde hij een op ‘dobbers geïnspireerd object’ dat op het land geplaatst zou moeten worden. Op 15 november 1979 besloot de Commissie Beeldende Kunsten meneer ’t Hart toestemming te verlenen dit ontwerp te realiseren.

Gerard 't Hart

(1933) is ruim een halve eeuw beeldend kunstenaar. Zijn oeuvre is veelzijdig onder andere schilderijen, krijttekeningen en papiercollages. 

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: