Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

De Zoetermeerders - De Verduurzamers

De Zoetermeerders - De Verduurzamers

Kunstenaar: Aafke Bouman
Straatnaam: Kangoeroepad, Tunnel 10.302
  Seghwaert
Materiaal: Aluminium (onderdeel van object), Folie
Jaar van plaatsing: 2024

Omschrijving:

De Zoetermeerders

In zes tunnels zijn op de wanden panelen met prints aangebracht over Zoetermeer. In dit beeldverhaal staat de Zoetermeerder centraal, want de mens maakt de stad. Het verhaal vertelt de ontwikkeling, idealen en het samenleven in de stad door de jaren heen. Wie zijn de Zoetermeerders geweest? Wie zijn ze geworden en hoe ziet de Zoetermeerder van de toekomst eruit? Het verhaal en de beelden bestaan uit zes hoofdstukken, verteld in chronologische volgorde. De beelden tonen de identiteit van de stad Zoetermeer in beeld.

Alcuin Olthof (De Schatbewakers): “Om een stad te begrijpen heb je verhalen nodig”.

De Verduurzamers

De Verduurzamers staan voor de inwoners van de stad met een moderne en vooruitziende blik. Het vertelt het verhaal van de Zoetermeerder die de stad graag opnieuw bekijkt en de groene omgeving van de stad als podium voor het leven in de stad ziet. Een stad die zich organisch verder ontwikkelt tot een duurzame en natuur inclusieve plek. Het buitenleven en de herwaardering voor de natuur staan centraal.

De beelden zijn te zien in deze zes tunnels: Tunnel 10.106 Afrikaweg (Meerzicht), tunnel 10.604 Eerste Stationsstraat: Wethouder Jenne tunnel (Centrum, Dorp), tunnel 10.002 Marathonpad (Buytenwegh De Leyens, De Leyens), tunnel 10.306 Van Aalstpad (Centrum, Palenstein), tunnel 10.302 Kangoeroepad (Seghwaert) en tunnel 10.316 Kangoeroepad (Centrum, Palenstein)

Over Aafke Bouman

Aafke Bouman (geboren in 1994) is een illustrator met een onderscheidende stijl; kleurrijk en verhalend in een grafische beeldtaal.

In abstracte vormen en uitgesproken kleuren toont zij beeldelementen die herkenbaar zijn, maar toch niet altijd direct te duiden. Het is kenmerkend voor het werk van Bouman, waarin zij fictie en realiteit met elkaar verweeft. ‘Ik wil het onzichtbare zichtbaar maken door middel van illustratie’, zegt ze. ‘Daarvoor maak ik vaak gebruik van beeldrijm en voeg verschillende beeldende elementen samen tot een verhaal’.

Aafke Bouman studeerde in 2017 jaar cum laude af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) in de richting illustratie. In datzelfde jaar selecteerde Fontanel haar als één van Fontanel’s 9 Dutch Design Talents. In 2018 werd zij vanuit het KF Hein Fonds geselecteerd voor een kunstparticipatieproject, waar ze een levensgrote schildering maakte in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Momenteel zijn haar illustraties regelmatig te zien in o.a. de Volkskrant, VPRO en is zij werkzaam als ontwerper voor de textielproducent Vlisco.