Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Zoetermeerse H-structuur

Zoetermeerse H-structuur
Zoetermeerse H-structuur
Zoetermeerse H-structuur
Zoetermeerse H-structuur
Zoetermeerse H-structuur

Kunstenaar: Marus (Marinus) van der Made (1940) Meer informatie
Straatnaam: Stadhuisplein 1
  Centrum
Materiaal: Gemengde techniek
Jaar van plaatsing: 2018

Omschrijving:

H-structuur

Voor dit wandreliëf gebruikte de Zoetermeerse kunstenaar Marus van der Made de eerste schetsen die in de jaren zestig werden gemaakt voor de uitbreiding van Zoetermeer. De afgebeelde tekeningen zijn gebaseerd op de eerste idee:en voor de opzet van de hoofdwegenstructuur van Zoetermeer. Van der Made verwerkte deze in een strak vormgegeven kunstwerk.

In een monumentaal stalen kader, dat in de hoeken licht naar voren komt, zijn rechthoekige acrylaat-panelen gemonteerd. Deze zijn diffuus, zodat tekening die erachter geprint is, zichtbaar blijft. Daarachter is in blauwe neonbuis schetsmatig het wegennet te onderscheiden. Door het uitgekiende materiaalgebruik is het beeld prachtig gelaagd. 

Het kunstwerk is ontworpen en vervaardigd voor de in 2004 nieuw te bouwen raadzaal en hing tot 2017 tegenover de ingang van het stadhuis aan Markt 10. De opdracht hiertoe kreeg Van der Made in een laat stadium van de bouw. Zes weken werkte hij met man en macht aan zijn ontwerp, en niet alleen hij: met zijn gedrevenheid zorgde hij ervoor dat ook de Zoetermeerse ondernemers met wie hij voor die opdracht samenwerkte in de weekenden doorgingen. Het wandkunstwerk kwam zo toch op tijd af en kon daardoor toch rond het tijdstip van de opening van de vernieuwde raadzaal onthuld worden.

Marus van der Made

(geboren 1940 - in Monster) is zowel beeldend kunstenaar als vormgever. Als beeldend kunstenaar is hij autodidact. In 1978 begon hij zijn carrière als beeldend kunstenaar. Hij werkte toen zowel figuratief als abstract. Later ging hij werken in de geometrische abstractie. Hij werkte met diverse materialen. Hij kreeg kunstopdrachten voor musea, scholen, raadhuizen, bedrijven en instellingen en voor de openbare ruimte. Zo maakte hij wandreliëfs voor de gemeentehuizen van Middelharnis en Hillegom, het hoofdbureau van Politie in Den Haag en het gebouw van de luchtverkeersbeveiliging op Schiphol. Ook maakte hij sculpturen voor Arcadis, GTI en ITT/Alcatel.

Van 1977 tot 1990 was hij lid van de Haagsche Kunstkring. Sinds 1985 is hij lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers en sinds 2013 is hij lid van Pulchri Studio Den Haag.

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: