Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Torenkamer

Torenkamer
Torenkamer
Torenkamer
Torenkamer

Kunstenaar: Elmo Vermijs
Straatnaam: Willem Alexanderplantsoen 1, in de Koningin Wilhelminaschool
  Centrum-Driemanspolder
Materiaal: Hout, Vilt
Jaar van plaatsing: 2012

Omschrijving:

Torenkamer

De torenkamer is een ruimte waar de leerlingen tegelijkertijd kunnen lezen, leren, ontspannen, ontdekken, spelen en bouwen. De ruimte is open en transparant, maar is ook een ruimte waar de leerlingen hun eigen intieme plekjes kunnen creëren. De ruimte is gemaakt op de schaal van de leerlingen (van 5 tot 11 jaar) en daarom ook alleen voor hun te gebruiken.

De Torenkamer bevindt zich in de Koningin Wilhelminaschool aan het Willem Alexanderplantsoen 1. Alles in de Torenkamer is gemaakt van restmaterialen, zowel nieuw als gebruikt, die anders in de container zouden belanden. Direct vanaf het begin wordt de Torenkamer veel gebruikt door de leerlingen, het is inmiddels de meest populaire ruimte van de school.

De Torenkamer is zo ontworpen dat je steeds hoger naar boven kunt klimmen. Bovenin is een ruimte waar leerlingen kunnen lezen, leren, ontspannen, ontdekken, spelen en bouwen. De ruimte, op de schaal van de kinderen, is open en transparant, maar het is ook een omgeving waar de leerlingen hun eigen privéplekjes kunnen creëren. In het midden hangt een net waar je in kunt liggen met daarboven een doek dat als een tent over het net gespannen kan worden. Er hangen vier- en zes vlakkige lampen die met klittenband in- en uit elkaar gehaald kunnen worden, een kans voor leerlingen om kennis te maken met geometrische vormen. Verder zijn er kussens die als bouwstenen dienen om de ruimte naar eigen hand te zetten. Ook is er een boekenkast waar de schoolboeken in staan. De Torenkamer wordt gebruikt als voorleesruimte en presentatieruimte waarbij de trap als tribune functioneert.

Elmo Vermijs

(1982, Tilburg) volgde zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij werkt op het snijvlak van beeldende kunst, architectuur en ontwerp. Hij werkt vanuit de fascinatie voor maatschappelijke ontwikkelingen, hergebruik van materialen, mobiliteit en de invloed van ruimte op het gedrag van mensen.

 

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: