Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Schaal 1:4

Schaal 1:4
Schaal 1:4
Schaal 1:4

Kunstenaar: Barbara Kletter
Straatnaam: Dorpsstraat, beeldentuin achter Dorpsstraat 7, 't Oude Huis
  Centrum-Dorp
Materiaal: Graniet, RVS
Jaar van plaatsing: 1990

Omschrijving:

Schaal 1:4

Dit kunstobject is een van de 6 kunstobjecten die in 1990 geplaatst zijn in de beeldentuin achter het Stadsmuseum. De aanleiding voor deze plek was de Open Monumentendag. Het thema voor deze permanente expositie was 'monumenten en beeldende kunst'. 

Het toevallig zien van een prent uit de 18de eeuw van het ‘Huis te Palenstein’, een monumentaal buitenhuis dat in het oude centrum van Zoetermeer heeft gestaan, was voor Barbara Kletter aanleiding tot enig historisch onderzoek. Daaruit bleek dat er op hetzelfde terrein, achter Dorpsstraat 108, een ouder gebouw had gestaan, dat tussen 1370 en 1398 gebouwd moet zijn. Tijdens opgravingen in 1984 en 1986 was een gedeelte van de fundamenten aan het licht gekomen, aan de hand waarvan de vorm van de hele fundering gereconstrueerd kon worden.

In dit beeld is de vorm van de fundering van het ‘Huis te Palenstein’ uit de 14de eeuw weergegeven in een schaal van één op vier. Het beeld is gemaakt van roestvrij staal en graniet. Door de hoogte is het niet alleen bedoeld om te bekijken, maar ook om te gebruiken als zitplaats. (Bron: Doc. 181 HGOS)

De beeldentuin achter het Oude Huys (Dorpsstraat 7) is op zondagmiddag van 12:00 uur tot 16:00 uur open voor publiek. De overige dagen is het gebouw in gebruik als onderwijsinstituut en is de tuin gesloten.

Barbara Kletter

(Haarlem, 1960) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Daarnaast heeft ze zich ontwikkeld op conceptueel terrein. 

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: