Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Paard en wagen met kinderen

Paard en wagen met kinderen

Kunstenaar: Bram (Abraham Cornelis) Roth (1916 - 1995) Meer informatie
Straatnaam: Rakkersveld 137
  Centrum-Palenstein
Materiaal: Brons, Muur
Jaar van plaatsing: 1972

Omschrijving:

Paard en wagen met kinderen

Vanaf 1972 hing een bronzen reliëf van kunstenaar Bram Roth aan de gevel van een voormalig schoolgebouw in Palenstein. Het reliëf is in september 2018 verhuisd naar een nieuwe locatie. Dat is opnieuw een school, aan het Rakkersveld.

Het onderwerp van het reliëf past goed bij een schoolgebouw. Je ziet drie kinderhoofdjes en enkele kinderhandjes die voorwerpen vasthouden, zoals een boek en een trommel. Ook is een paardenkop te zien. Alle onderdelen zijn geplaatst op een bronzen vlak. Dat vlak heeft als grondvorm een rechthoek, maar het is niet saai of strak. De randen en de hoeken van het vlak worden speels doorbroken. Bijvoorbeeld onderaan door wielen, waardoor het lijkt of de kinderen op een kar zitten. De bovenrand heeft knoppen, als een baldakijn. De voorwerpen waarmee de kinderen zich vermaken, steken aan de zijkanten buiten het vlak.

Bram Roth

(1916 - 1995) was een geboren en getogen Hagenaar. Zijn werk rekent men tot de nieuwe Haagse School. Hij werd opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en gaf later zelf les in Rotterdam aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Veel van zijn werk is te zien in de openbare ruimte van Den Haag en kwam tot stand door opdrachten vanuit de percentageregeling van de Rijksgebouwendienst. Hij werkte doorgaans in brons, maar ook wel in (zachte) kalkzandsteen. Vaak beeldde hij vrouwen af, soms met kinderen, en regelmatig ook paarden.

Plattegrond: