Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Mobielen (1)

Mobielen (1)
Mobielen (1)
Mobielen (1)

Kunstenaar: Dik Box
Straatnaam: Broekwegkade, hoek Hekbootkade
  De Leyens
Materiaal: Metaal, Water
Jaar van plaatsing: 1984

Omschrijving:

Mobielen (1)

Drie stoelachtige vormen staan op elkaar gestapeld. De installatie is gemaakt van staal en is scharnierend. Hoe zwaar de installatie ook is, de afzonderlijke vormen bewegen als gevolg van wind die er langs scheert. Het kunstwerk ziet er daarom altijd anders uit. Het werk bestaat uit twee delen die aan weerskanten van de brug over de Broekwegkade liggen. Dik Box stond in de jaren’80 bekend vanwege zijn zware en beweeglijke objecten; later zou hij juist kiezen voor lichtere materialen zoals hout, maar beweeglijkheid bleef een thema in zijn oeuvre.

Het kunstwerk van Henk van Bennekum, getiteld Twee Driehoeken, heeft een bepaalde verwantschap in vormentaal en materiaal met het kunstwerk Mobielen van Dik Box. De twee delen van het kunstwerk van Henk van Bennekum liggen aan de Broekwegzijde.

Dik Box

(Overveen, 1947) is een Nederlands kunstenaar. Hij volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1966-1971). Hij maakt ruimtelijk werk, waarin beweging -of de suggestie daarvan- een grote rol speelt. 

 

 

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: