Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Beweging in sport

Beweging in sport
Beweging in sport
Beweging in sport

Kunstenaar: Fieke Hordijk
Straatnaam: Sportzaal Nesciohove
  Buytenwegh
Materiaal: Messing plaat

Omschrijving:

De opdracht waaruit dit kunstwerk voortkomt werd in 1994 verstrekt aan Fieke Hordijk. Omdat het werk aan de buitenkant van een sporthal moest komen, was het onderwerp snel gekozen: sport. Zij concentreerde zich vooral op de beweging van ledematen die je bij sport waarneemt, zoals rennende benen, zwemmende armen, voetballende benen. Het eerste ontwerp bestond uit vier panelen die aan de buitenkant van het gebouw in een vakkenwand zouden komen. Uiteindelijk werden het er drie, vanwege de kosten. 

Het metaal dat zij gebruikt, messing platen, moest zij eerst 'drijven', dat is behameren zodat de vorm veranderd en er een reliëf ontstaat. Daarna kon ze het gaan kleuren. Bij metaal wekken aangebrachte zuren en ijzeroxides, in de combinatie met verhitting, verkleuring van het materiaal op. Omdat de uitkomst daarvan moeilijk te voorspellen is, maakte zij verschillende kleurproeven. Nadat het ontwerp in het groot was uitgewerkt, bracht zij de gewenste chemicaliën aan op het metaal om het te laten verkleuren. 

Bij de opening van de sporthal was de gevel nog niet helemaal klaar. Daardoor kon ze haar werk nog niet plaatsen. In plaats daarvan maakte zij een maquette met drie staaltjes van de kleurproeven in de vakjes geplaatst, die zij meenam naar de onthulling. Het eigenlijke werk is later aangebracht. 

 

Fieke Hordijk

woont en werkt in Zoetermeer. Naast haar autonome kunstenaarschap gaf zij jarenlang lessen handvaardigheid op een school voor voortgezet onderwijs in Zoetermeer. Zij studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam. Haar oeuvre bestaat uit beelden en wandobjecten van metalen als koper en staal, maar ze maakt ook bronzen beelden.
 

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: