Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Tableau met figuren

Tableau met figuren
Tableau met figuren
Tableau met figuren

Kunstenaar: Marinus (Bob) Zijlmans
Straatnaam: Stadhuisplein 1
  Centrum
Materiaal: Glasapplique
Jaar van plaatsing: 2018

Omschrijving:

Tableau met figuren

In de jaren zestig werd opdracht verstrekt aan de Rotterdamse kunstenaar Bob Zijlmans voor het ontwerpen van een kleurrijke raampartij in een schoolgebouw aan de Dr. J.W. Paltelaan 9. Hij maakte een glasappliqué, een techniek waarbij de voorstelling is opgebouwd uit vele verschillende laagjes gekleurd glas. Op, tegen en over elkaar heen geplakt vormen deze een landschappelijke voorstelling met kinderfiguurtjes. Doordat het licht er doorheen valt, zijn de kleuren goed zichtbaar.

De school is inmiddels gesloopt, maar het raam is bewaard. Dat was een hele operatie, want het gevaarte meet ruim 2 bij 3 meter en weegt naar schatting 250 à 300 kilo. Bij het maken van de inrichtingsplannen voor het nieuwe stadhuiscomplex werd het raam genomineerd voor herplaatsing in het publieke gedeelte van het gebouw. Het was echter in de loop van 50 jaar wel wat verouderd. Enkele glasdelen ontbraken, de lijm was vergeeld en in verschillende zones geel en ondoorzichtig geworden. Hoog tijd voor grondige restauratie. Deze is onlangs afgerond. Het raam is nu, gevat in een stalen frame, als zelfstandig kunstwerk te bekijken.

Marinus ("Bob") Zijlmans

(1918 – 1992) was een monumentaal kunstenaar, schilder, beeldhouwer, glasschilder en vervaardiger van mozaïek. Hij vervaardigde veel kunstwerken voor kerken in glasappliqué, glas-in-lood, glas-in-beton en mozaïek.

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: