Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Schatkist

Schatkist
Schatkist

Kunstenaar: Ronald in 't Hout
Straatnaam: Prismalaan
  Rokkeveen
Materiaal: Hout, Metaal
Jaar van plaatsing: 1992

Omschrijving:

Schatkist

Het kunstwerk bestaat uit een houten onderbouw, waarop een goudkleurig object is geplaatst. Beide delen van het beeld roepen associaties op met meetkundige vormen. De kist en het object erbovenop zijn zo gepositioneerd, dat de kist als sokkel voor het goudkleurige object fungeert. Zo bekeken gaat het beeld vooral over vorm, kleur en compositie. Tegelijkertijd zit er een meer verhalende kant aan het geheel, zie toelichting van de kunstenaar hieronder. De onderbouw, die iets taps toeloopt, doet denken aan een houten schatkist. Een gouden schat is te zien, maar roept een vraag op: Wat zit er nog meer in de kist?

Ronald in 't Hout: "De schatkist is destijds speciaal door een van beste jachtwerven van Nederland superstrak in roestvrijstaal uitgevoerd en vervolgens verguld met bladgoud, waardoor het beeld een opvallende eyecatcher werd op de Azobé-houten sokkel. Gloeiend goud op lichtgrijs-roze tegen de blauwe lucht en de blauwe gevel van het destijds nieuwe zwembad op het groene grasveld. Een schitterend geheel, van verre zag je de stralende vergulde schatkist al staan, hij gaf bijna licht! Helaas is tijdens de Floriade het beeld door vandalen ernstig beschadigd, met steigerbuizen hebben ze geprobeerd om het goud eraf te schrapen .... Het beeld moest gerepareerd. Er is toen gekozen voor een eenvoudige beschildering met goudverf en een vernisbehandeling van de sokkel. Bovenop de sokkel was  een luik om in de sokkel te komen, eronder stond een houten laddertje en aan de binnenwand hing een klein schilderijtje. Een kopie gevonden op een rommelmarkt, van “het angelus” een beroemd schilderij van Jean-François Millet 1857. Het toonde een boer en een boerin die hun werk neerleggen op het eind van de dag om het angelus te bidden en dat vond ik wel een mooi geheim daar in die sokkel. Vroeger, voor de wijk Rokkeveen en het zwembad, waren daar waarschijnlijk nog akkers en weilanden. Het was bedoeld als verborgen ode aan het verleden in de sokkel." 

Ronald in 't Hout

is in 1953 geboren in Vlaardingen. Hij was een tijd werkzaam in de omgeving van Rotterdam, maar woont nu in de Ardêche. Hij schildert, tekent en beeldhouwt, is architect, ontwerper en fotograaf. Vaak combineert hij verschillende disciplines ook nog.  

 

 

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: