Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Paradijs op aarde

Paradijs op aarde een paneel na restauratie
Paradijs op aarde

Kunstenaar: Theo Elfrink (1923 - 2014)
Straatnaam: Stadhuis
  Centrum
Materiaal: Keramiek
Jaar van plaatsing: 19

Omschrijving:

Paradijs op aarde

Theo Elfrink maakte dit mozaïek van mozaïeksteentjes en scherven van gebruiksaardewerk, die hij op negen betontegels lijmde. De kleurrijke voorstelling heeft de titel “Paradijs op aarde” meegekregen. Te zien zijn verschillende plant- en dierfiguren, in voornamelijk heldere kleuren en op een enkele plek met bladgoud. Lang niet altijd is te herkennen welke plant of welk dier er precies is uitgebeeld. Ook is niet duidelijk wat de onderlinge verbanden zijn: hoe de creaturen zich tot elkaar verhouden of wat ze doen. Dat heeft veel te maken met het gebrek aan perspectief zoals we dat in bijvoorbeeld een foto gewend zijn. Hier buitelen de vormen voor elkaar langs en over elkaar heen, voor een grotendeels lichte achtergrond. Het is alsof Elfrink hiermee wilde aangeven dat in het paradijs voor alle wezens een plek is. 

Het mozaïek hing oorspronkelijk bij de Beatrixschool aan het Willem Alexanderplantsoen 8. Jarenlange blootstelling aan kindervingertjes (die de kleine onderdelen lospulkten) zorgde voor veel hiaten in het wandkunstwerk. Toch was de voorstelling nog duidelijk te herkennen en was op veel plekken goed te herleiden welke vorm (door de indruk in het cement) en kleur daar oorspronkelijk hoorde. Een keramiekrestaurator heeft de negen losse tegels, die in de opslag lagen, meegenomen naar zijn restauratieatelier in Amsterdam. Te midden van een bont palet aan mozaïeksteentjes en verzameld oud serviesgoed, reconstrueerde hij de oorspronkelijke voorstelling naar eer en geweten zo goed mogelijk. Zodat er straks weer verschillende generaties Zoetermeerders met plezier naar zullen kijken. Het kunstwerk wordt nu niet op de muur gemonteerd, maar in een stalen frame gevat.

Theo Elfrink

(geboren 1923 in Nuenen, overleden 2014 in Nijmegen) genoot zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en Eindhoven. Hij staat meer bekend als kunstschilder dan als keramist. Toch heeft hij een aantal mozaïekwerken op zijn naam staan. Deze hebben, voor zover bekend, allemaal afmetingen die in de buurt komen van ons “Paradijs op aarde”, circa 1.30 bij 1.60 meter. Ook het type voorstelling van deze mozaïeken komt met elkaar overeen. 

 

 

 

 

 

 

 

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: