Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Culture Conjunction

Culture Conjunction
Culture Conjunction
Culture Conjunction

Kunstenaar: Hans van Bentem Meer informatie
Straatnaam: Schoolstraat, De La Gardestraat
  Centrum-Palenstein
Materiaal: Keramiek, Straatklinkers
Jaar van plaatsing: 1993

Omschrijving:

Culture Conjunction (te vertalen als ‘verbinding van culturen’)

bestaat uit een verweerde beeldengroep waaruit een zuil oprijst. Het bevat schijnbaar verweerde onderdelen, zoals herten, engelen en een liggende vrouwenfiguur op rotsblokken. Kunstenaar Hans van Bentem bracht een gaatjesstructuur aan in het gehele beeld. Dat deed hij door met een potlood in de zachte klei te drukken. Zo lijkt het beeld een soort koraal te zijn geworden, waarin mosselen en plantjes welig kunnen tieren. Ook lijkt het beeld in verval te zijn, als een kunstmatig spel met oud en nieuw, met heden en verleden. Hiermee wil Van Bentem laten zien hoe uit oude culturen weer nieuwe culturen voortkomen. 

Dit kunstwerk is al op verschillende plaatsen te zien geweest. Vlak nadat de kunstenaar Hans van Bentem het beeld maakte, werd het in 1992 tijdelijk ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Barcelona geplaatst. Vervolgens stond het een tijdlang op landgoed De Paauw in Wassenaar. Vervolgens kwam het in 1993 in Zoetermeer te staan, en wel bij Hofstede Meerzigt aan de Zonnenberg. De huidige, meer centrale plaats in het plantsoen op de hoek van de Schoolstraat en de De la Gardestraat, kreeg het beeld in 2006.

Hans van Bentem

(geboren in 1965 in Den Haag) volgde de opleiding monumentale vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in zijn geboorteplaats Den Haag, waar hij in 1988 afstudeerde. 

In diverse plaatsen in Nederland in openbare ruimten staan werken van hem. In de beleving van Hans van Bentem biedt een sculptuur de toeschouwer altijd verschillende mogelijke manieren om ernaar te kijken. Er is geen vaste betekenis, maar de toeschouwer kan er zelf zijn eigen gedachten over te vormen.

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: