Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Step-o-foon

Step-o-foon

Kunstenaar: Alfons Van Leggelo Meer informatie
Straatnaam: Centrum West 105, Ten zuiden van het spoor.
  Centrum-Stadscentrum
Jaar van plaatsing: 1977

Omschrijving:

Step-o-foon

Om wat afwisseling te brengen in het monotoon afroepen van aankomst- en vertrektijden hadden de NS op het station van Zoetermeer een step-o-foon, een ‘voetorgel’ of 'voetcarillon', geïnstalleerd. Door van tegel op tegel te springen kunnen de wachtende treinreizigers aan het orgel een aardig wijsje proberen te ontlokken.

Menig Zoetermeerder of andere treinreizigers herinneren zich dit bijzondere object dat op het perron lag als je vanuit Den Haag CS naar station Voorweg Laag in Zoetermeer reisde.

De step-o-foon (kunstenaar Alphons van Leggelo) is destijds door de NS in het perron aangebracht. Het kunstwerk werd omschreven als een uit negen klokken bestaand carillon, dat in een betonnen bak onder de bestrating hangt. Opdrachtgever was ir. C. Douma, chef van het architectenbureau van de NS (bron: Zoetermeerse Courant 21-5-1977).

50 jaar Groeistad Zoetermeer

Bij het verbouwen van de sprinterstations tot RandstadRail-stations kwam de step-o-foon weer in beeld. In samenwerking met het Historisch Genootschap Oud Soetermeer ontwierp de gemeente in het kader van 50 jaar Groeistad Zoetermeer een blijvende herinnering aan het zogenoemde sprinternetwerk.

Dit werd een monument, bestaande uit drie elementen: een herinneringsbord gelijk aan de informatieborden zoals die geplaatst worden bij andere historische objecten, de NS-steen met jaartal en de zogenaamde step-o-foon. In 2012 werd het in deze nieuwe opstelling onthuld. Het monument is te vinden bij de halte Centrum West, komend uit Den Haag, achter het HTM-huisje. 

Plattegrond: