Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Zonnewijzer

Zonnewijzer
Zonnewijzer
Zonnewijzer

Kunstenaar: Thibaud Taudin Chabot
Straatnaam: Berkelsepad, in Burgemeester Hoekstrapark
  Rokkeveen Oost
Jaar van plaatsing: 1993

Omschrijving:

Zonnewijzerm (Bron: De Zonnewijzerkring)

In Zoetermeer staat één van de top tien van onze moderne Nederlandse zonnewijzers.  Het uurlijnenvlak is een gelijkzijdige driehoek met zijden van 5.20 meter. De stijldriehoek is opgebouwd uit drie delen van verschillend gekleurd graniet; zij hebben een symbolische betekenis, evenals de cirkelvormige opening.  Dit zal niet direct duidelijk zijn. De stijldriehoek is opgebouwd uit gepolijste granietplaten in drie kleuren: rood (vuur); zwart (aarde) en blauw (water). De cirkelvormige opening verwijst naar lucht. 

Uit Bulletin van De Zonnewijzerkring 93.3 blz. 16, 17 en 46:

  • Staat deze zonnewijzer op de verkeerde plaats?  Wel, wie iets van zonnewijzers af weet kijkt wat vreemd aan tegen een stijldriehoek met hoeken van 60 graden. De schaduwgever moet naar de hemelnoordpool wijzen en daarom moet de hoek die de stijl met het horizontale vlak maakt gelijk zijn aan de geografische breedte van de plaats waar de zonnewijzer is opgesteld. Voor meer informatie zie Bulletin van De Zonnewijzerkring 93.3
  • Deze zonnewijzer wijst niet alleen de tijd aan (de lengtecorrectie is al in de uurlijnen verwerkt), maar ook de datum. Daarvoor is in de cirkelvormige opening aan de zuidkant een gat geboord, waardoor de zon op de ware middag, als de zon op zijn hoogste punt staat, een lichtvlek projecteert die op de tegenovergestelde binnenkant op een datumschaal valt.

Thibaud Taudin Chabot,

bestuurslid van De Zonnewijzerkring, heeft deze zonnewijzer ontworpen. De zonnewijzer is in Zoetermeer geplaatst in 1993. 

 

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: