Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

IJsslee

IJsslee
IJsslee
IJsslee

Kunstenaar: Moritz Niklaus Ebinger (1961 - ) Meer informatie
Straatnaam: Dobbepark
  Centrum-Dorp
Materiaal: Staal
Jaar van plaatsing: 2005

Omschrijving:

IJsslee

Dit kunstwerk herinnert aan de grootste uitvinder van Zoetermeer, Dirk Franx. Hij vond onder andere in 1929 een door een propellermotor aangedreven ijsslee uit. In strenge winters, als het water rond Zoetermeer bevroren was, bood de ijsslee een uitstekende manier van transporteren. Kunstenaar Moritz Ebinger maakte hierop in 2005 een ijsslee naar voorbeeld van het ontwerp van Dirk Frankx. Hij voerde het uit in verzinkt staal, geschilderd in houtkleur.

Uitvinder Dirk Franx (1898 – 1989) was al jong geïnteresseerd in techniek en tekende als 11-jarige een projectie en een rechtlijnige tekening, waarmee hij de 2e prijs won bij de academie voor beeldende kunsten. Hij had een passie voor techniek en bleek een talentvol ontwerper en uitvinder te zijn. Dirk bouwde één van de eerste zweefvliegtuigen. Hij liet een huis met bedrijfsruimte en garage bouwen aan de Vlamingstraat 1-3. Dit pand is verbouwd ten behoeve van Terra Art Projects, die op deze locatie een galerie gaan starten met een nieuwe programmering onder een nieuwe naam: Frankx.

Moritz Niklaus Ebinger

(1968) is een Zwitsers kunstenaar die sinds 1985 in Nederland woont en werkt. Van 1985 tot 1988 volgde hij de opleiding aan de Rijksacademie van beeldende kunsten te Amsterdam. Het Museum of Modern Art (MoMA) in New York heeft werk van hem in de vaste collectie. Ebinger maakt tekeningen, sculpturen, installaties en radioprogramma’s.

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: