Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

De man die vuur geeft

De man die vuur geeft
De man die vuur geeft
De man die vuur geeft
De man die vuur geeft
De man die vuur geeft

Kunstenaar: Jan Fabre (1958 - ) Meer informatie
Straatnaam: Stadhuisplein 1
  Centrum
Materiaal: Brons
Jaar van plaatsing: 2018

Omschrijving:

De man die vuur geeft

Bezoekers van het Stadhuis-Forum worden welkom geheten door 'De man die vuur geeft'. Met zijn jas opgehouden ter bescherming tegen de tocht, schermt hij een brandende aansteker af. Hij geeft met dit vuur de inspiratie die hij zelf eerder kreeg door aan de bezoekers.

Achter de man staat een zware natuurstenen sokkel, waar hij net vanaf lijkt te zijn gestapt. Op de sokkel is een toelichtende tekst aangebracht:

“Ik brand heviger dan mag en voorzien.

Ik brand en niet alleen voor mezelf maar ook om anderen vuur en licht te geven.

Op diezelfde manier heb ik vuur en licht van anderen gekregen”.

Het is een citaat uit een gedicht van Guido Gezelle en maakt duidelijk dat het vuur doorgeven figuurlijk is bedoeld. Fabre omschreef het zo: “Zoals ik het vuur gekregen heb van Gezelle door beelden in zijn gedichten, zo hoop ik dat ik vuur doorgeef aan andere mensen."

Het beeld is in januari 2004 in opdracht van de gemeente Zoetermeer geplaatst op de Rozenberg, waar het korte tijd heeft gestaan. Daarna stond het tijdelijk in de hal van het stadhuis (Markt 10) en in de tuin van het Stadsmuseum aan de Dorpsstraat. In 2006 ontstonden er plannen om het beeld op een centrale plek in het centrum te plaatsen. Met de renovatie van het stadhuis en de publieke functies die onderdak in dezelfde ruimte vonden, werd dit plan werkelijkheid.

 Jan Fabre

(geb. 1958 in Antwerpen) is een internationaal bekende multidisciplinaire Belgische kunstenaar die naast beeldende kunst ook onder meer theater en film maakt. Zijn artistieke opleiding genoot hij aan het Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten (te Antwerpen) en aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (te Gent). In zijn ruimtelijk werk beeldt hij regelmatig zichzelf af, alsof hij een acteur is die figureert in zijn eigen sculpturen.

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: