Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Turfkachel

Turfkachel
Turfkachel
Turfkachel
Turfkachel

Kunstenaar: William Speakman
Straatnaam: Dorpsstraat 59, voor de Oude Kerk
  Centrum-Dorp
Materiaal: Brons
Jaar van plaatsing: 2007

Omschrijving:

De turfkachel

Het kunstwerk gaat over de directe ervaring van de natuur door de omgang met de elementen vuur, rook, warmte, aarde en water. Het beeld is een symbiose tussen een organische vorm en een geometrische vorm, een boom en een kachel. Het model platte buiskachel is een in Nederland veel voorkomende kachel waarop gekookt werd. Naast de praktische functie had dit soort kachel ook een belangrijke sociale functie.

De locatie van het kunstwerk bij het muurtje voor de Oude Kerk in de Dorpsstraat is een belangrijke ontmoetingsplek voor mensen uit Zoetermeer. Het is de bedoeling dat het kunstwerk de functie van die plek onderstreept. De tekst 'Zoetermeer warm van aarde' verwijst naar het stoken van turf (-de aarde die warmte geeft-), dit kan zowel in letterlijke als in figuurlijke zin worden gelezen. De grafische afbeeldingen op het beeld zijn van planten en drie uit het water komende meerbloemen, deze verwijzen naar het oude gemeente wapen van Zoetermeer en ook naar het veengebied en het meer wat vroeger hier heeft gelegen.

William Speakman

is een Nederlandse kunstenaar van Britse afkomst, geboren in 1968 te Hexham, Engeland. Hij woont en werkt in Breda en volgde zijn opleiding aan de Grafische School, Eindhoven (1984-1988) en de Akademie St. Joost, Breda (1988-1993). In de beelden en installaties van William Speakman wordt de subjectieve beleving van de werkelijkheid onderstreept. Niets is wat het oppervlakkig gezien lijkt te zijn. De kunstenaar geeft een ander gewicht, een andere maat en een andere lading aan voorwerpen die hij uit hun dagelijkse context heeft gelicht en die hij vervolgens gebruikt bij de opbouw van ruimte-vullende installaties. Eigenzinnige combinaties en verrassende opstellingen doen de rest.

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: