Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Bloembank

Bloembank
Bloembank
Bloembank
Bloembank
Bloembank
Bloembank
Bloembank
Bloembank
Bloembank

Kunstenaar: AnneMarie van Splunter (1962 - )
Straatnaam: Overwater 1-3
  Meerzicht
Materiaal: Terrazzo
Jaar van plaatsing: 2020

Omschrijving:

De Bloembank

De Bloembank staat op het schoolplein van het IKC De Entree. Het is een zitbank met een diameter van 4,6 meter en is 90 cm hoog. Het zitgedeelte is 40 cm hoog. De bank bestaat uit vijf 5 geometrisch, opgebouwde elementen van glad beton in de vorm van een bloemblad in kleurig natuursteen, waarbij de vorm en decoratie elkaar versterken. In het zitgedeelte is groene aventurijn toegepast. Dit is een edelsteen die zeer geschikt is voor kinderen en kalmerend werkt. De besloten vorm van de bank roept het idee op, opgenomen te worden in een omarming en geeft zo een gevoel van rust en geborgenheid aan de kinderen.

“Het idee voor de Bloembank ontstond  door de manier zoals een kind de vorm van zijn hand omtrekt op papier en daar lijnen omheen trekt.“ vertelt de kunstenares AnneMarie. “Rechte lijnen verzachten zich tot gebogen vormen. De bank sluit aan bij het groeien en bloeien en draagt zo bij aan de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van een kind.”
Het kunstwerk is tot stand gekomen samen in samenspraak met gebruikers van de school en de kinderopvang.

AnneMarie van Splunter

(1962) is beeldend kunstenaar. Ze is werkzaam op het gebied van openbare ruimte, video en sculpturale installaties. Haar werk heeft veel verschijningsvormen; het is conceptueel, poëtisch en heeft een monumentaal karakter. Vaak vormt het een ordening in de vorm van een wiskundig patroon, een module. Die is dan de basis waarbij het voltooide beeld opnieuw aanleiding geeft tot associaties met de natuur of architectuur. Het ruimtelijk werk in de openbare ruimte heeft een autonome kwaliteit en kan tegelijkertijd mogelijkheid bieden tot verschillende manieren van gebruik. De beweging van de toeschouwer en een uitnodiging tot verblijven of spelen is een belangrijk gegeven in de conceptontwikkeling. Haar kracht is om Wat haar voor ogen staat is bijzondere plekken in de openbare ruimte te creëren die ons niet ontgaan in onze waarneming.

Tot haar opdrachtgevers behoren o.a. Atelier Rijksbouwmeester, The Dowse Art Museum in Nieuw Zeeland en het Darat al Fununmuseum in Jordanië. In 2020 werkte zij drie maanden in Istanbul als van BeMobile-Create Together! een programma van het Institut Français de Turquie, de Nederlandse Ambassade in Ankara, het Goethe-Instituut en het Istanbul Foundation for Culture and Arts.

(Fotografie: Gert Jan van Rooij en Gemeente Zoetermeer)

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: