Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

SpeelSpoor: Speelvis

SpeelSpoor: Speelvis

Kunstenaar: Hans van Bentem Meer informatie
Straatnaam: Dorpsstraat 99
  Centrum-Dorp
Materiaal: Keramiek
Jaar van plaatsing: 2008

Omschrijving:

Speelvis

Het kunstwerk is onderdeel van het SpeelSpoor in en rond de Dorpsstraat. Deze speelroute is een uitwerking van het project dat werd ingediend voor de Ineke Haas-Bergerprijs. Hoewel tweede geworden vond de gemeenteraad dat de speelroute er toch moest komen. Het idee is dat er een speelplek is, waarin beperkte en niet-beperkte kinderen samen kunnen spelen en dat in de nabijheid van de speelplek(ken) voor de ouders gelegenheid is elkaar te ontmoeten.

Het kunstwerk van Hans van Bentem bestaat uit zes delen op een zachte ondergrond. Vier delen zijn van keramiek en twee van granito. Samen vormen ze het idee van een vis. De Speelvis heeft een kop en een staart met daar tussenin vormen die doen denken aan vinnen, kieuwen, vleugels en vlammen. De binnenvormen dienen tevens als zitelement. Bij het beoordelen van het ontwerp is gekeken of het geschikt is om ook kinderen met een beperking er te laten spelen. Daarom zijn de tussenruimtes tussen de elementen zo ruim dat er een flinke rolstoel doorheen kan. Je mag op het kunstwerk klimmen, zitten en als je valt val je op en zachte ondervloer.

Hans van Bentem

(Den Haag, 14 juni 1965) is een beeldend kunstenaar en kunstschilder van hedendaagse kunst.
Hij volgde de opleiding monumentale vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij in 1988 afstudeerde. In het begin schilderde Van Bentem vooral. Hij liet zich inspireren door de punk en keerde zich af van de maatschappij. In diverse plaatsen in Nederland in openbare ruimten staan werken van hem.
Vervolgens ging hij zich ook bekwamen in andere materialen, zoals kristal, hout, porselein, keramiek en brons, waar hij beelden en installaties van maakte.

 

Plattegrond: