Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Aardappelmannetjes

Aardappelmannetjes
Aardappelmannetjes
Aardappelmannetjes
Aardappelmannetjes

Kunstenaar: Joost (Jacobus Petrus) van den Toorn (1954 - ) Meer informatie
Straatnaam: Nederlandlaan, bij busstation Centrum-West
  Centrum
Materiaal: Bladgoud, Brons, Natuursteen
Jaar van plaatsing: 2008

Omschrijving:

De Aardappelmannetjes

Op de plek waar Zoetermeer uit de grond gerezen is, was vroeger een groot aardappelveld. Dat inspireerde de Amsterdamse kunstenaar Joost van den Toorn om voor de kunstopdracht bij stationsplein Centrum West een figuur op te trekken uit enorme keien: keien die doen denken aan aardappels. Deze keien haalde hij uit een Scandinavische steengroeve en liet ze ter plaatse op maat zagen, zodat ze stevig op elkaar konden worden gezet. De keien van de Aardappelmannetjes dragen de energie van de ijstijd nog met zich mee.

De neuzen, ogen en lippen die Van den Toorn op de keien monteerde, zijn geïnspireeerd op het Amerikaanse speelgoed uit de jaren 50, Mister Potato Head. Dat bestond uit prikkertjes met ogen, oren en dergelijke erop, die je in een echte aardappel kon steken, waardoor het een poppetje werd. In Nederland heette dit speelgoed Tommie Pommie. 

Met het beeld De Aardappelmannetjes is Zoetermeer een "Uji-no-kami" (energieke beschermer van de lokatie) rijker geworden. De aardappelmannetjes, met hun lange neuzen, lijken namelijk op een japans fabeldier dat demonen afschrikt. In Japan staan dit soort kami - in de vorm van een steen - overal op kruispunten waar ze de veiligheid bevorderen. Het beeld is bij de onthulling in 2008 door een Japanse priester met een speciale ceremonie ingewijd.

Jacobus Petrus (Joost) van den Toorn

(Amsterdam, 1954) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Zijn kunstwerken hebben vaak een wat cartoonesk uiterlijk. 

 

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: