Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Letterbeeld

Letterbeeld
Letterbeeld
Letterbeeld
Letterbeeld
Letterbeeld
Letterbeeld
Letterbeeld
Letterbeeld
Letterbeeld

Kunstenaar: Michiel Kluiters (1971)
Straatnaam: Amerikaweg 135, Voor Gymworld
  Meerzicht
Materiaal: Polystyreen
Jaar van plaatsing: 2021

Omschrijving:

Letterbeeld

Het kunstwerk Letterbeeld staat bij de hoofdingang van de gymnastiek-accommodatie Gymworld aan de Amerikaweg. Het bestaat uit drie grijze, zwevende elementen waarin met letters de naam Gymworld is afgebeeld. Kijkende van het straatniveau zijn de letters verhuld. Pas vanaf de trap helemaal bovenaan bij de hoofdingang zijn de letters zichtbaar. De elementen zijn verschillend in hoogte en hebben soms spannende openingen. Het zijn ook sokkels waarop je kunt gaan staan en zitten. Sporters, maar ook bezoekers, worden zo onderdeel van het kunstwerk. Het is een plek om te wachten, te ontmoeten, te spelen, of als free running oefening. Er is een lichtelement in de letter G.

De drie losse elementen zijn gemaakt van geëxpandeerd polystyreen (EPS 200) dat wordt omhuld door verschillende lagen triaxaal glasvezel. De buitenranden zijn behandeld met glasvezel en rondom voorzien van metalen hoekprofielen.

Michiel Kluiters: 'Ik heb me bij het ontwerpen laten inspireren door de vier takken van sport die hier worden beoefend. Hoe deze sporten omgaan met ruimte en gebruik maken van attributen. Ik ben goed gaan kijken naar de vormentaal, het ritme, maatverhoudingen, bewegingen en afstanden. Ook heb ik gekeken hoe het ontwerp straks in de omgeving zal passen. Zo heb ik bijvoorbeeld de hoge elementen zoveel mogelijk in de achterste delen verwerkt zodat je vanaf de voorkant de verschillende niveaus goed kan overzien. In het middelste element met de letter W heb ik een erepodium verwerkt.'

Reggy Laatsch (free runner): “dit kunstwerk geeft de keuze om te zitten en met elkaar samen te zijn, maar ook om dynamisch te bewegen.”

Marion Verweij (inwoner): “Dit is een geweldige diversiteit aan lettervormen: erg leuk is de letter 'd' als verstopplek voor kinderen.”

Het kunstwerk is tot stand gekomen in participatie met een groep inwoners van Zoetermeer en gebruikers van Gymworld.

Michiel Kluiters

(1971) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht. Hij verbindt met zijn werk architectonische constructies aan de manier waarop mensen kijken. Het kunstwerk beïnvloedt de manier waarop je die plek en het moment ervaart. Het suggereert dingen die er niet zijn of die er juist wel waren, maar inmiddels verdwenen zijn. Hoezeer zijn materiaal- en mediumgebruik en zijn thematieken in het werk in loop van de tijd zijn verbreed, Kluiters’ methode en artistieke focus zijn hetzelfde gebleven. En dat is op een gestuurde, geregisseerde manier de toeschouwer voor even meevoeren in een proces van kijken, denken en ervaren.

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: