Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Dirk Franx – portret van de uitvinder als jongeman

Dirk Franx – portret van de uitvinder als jongeman

Kunstenaar: Jaco Putker
Straatnaam: Vlamingstraat 1 - 3, In entree Kunstgarage Franx
  Centrum-Dorp
Jaar van plaatsing: 2021

Omschrijving:

'Dirk Franx - portret van de uitvinder als jongeman' is een ode aan de creativiteit, nieuwsgierigheid en speelsheid die kunstenaars en uitvinders gemeen hebben. Op het kunstwerk is een jongeman te zien die komt aangescheurd over het ijs met een van Dirk Franx' ijssleeën. De ijzers zijn vervangen door stevige wielen; een knipoog naar het feit dat in Franx' tijd, tot kort geleden, het pand is gebruikt als garage. Het voertuig wordt aangedreven door propellers en lijkt elk moment op te kunnen stijgen. Op de achtergrond is een zweefvliegtuig te zien, ook afkomstig uit het brein en uit de werkplaats van Franx. Achter het stuur zit een kind, kinderen belichamen de onbevangenheid en nieuwsgierigheid die kenmerkend zijn voor creatievelingen. Aan de basis van het kunstwerk staat een voertuig welke Franx heeft ontwikkeld op de locatie van de kunstorganisatie zelf. Putker heeft hiertoe foto's gebruikt uit het gemeentearchief van Zoetermeer.

Jaco Putker maakte van het ontwerp een ets van 28 bij 31 centimeter. Deze is groot afgedrukt op papierachtige pvc tot 3,42 m breed x 3,16 m hoog. Bij binnenkomst zal het werk te zien zijn op de muur tegenover de entree.

Het kunstwerk is tot stand gekomen in participatie met kunstorganisatie Franx, Lies Franx (dochter van Dirk Franx) en andere betrokkenen.

Jaco Putker

Jaco Putker combineert traditionele en digitale technieken om afbeeldingen te maken die zowel speels, nostalgisch als magisch zijn. Hij gebruik bij voorkeur etstechnieken. Jaco beschouwt zijn werken als illustraties van fabels die niet bestaan, maar hopelijk vorm krijgen in de gedachten van de aanschouwer.

Plattegrond: