Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

De koe van Beaufort

De koe van Beaufort
De koe van Beaufort

Kunstenaar: Hans Muller (1956)
Straatnaam: Markt 10, Tijdelijke invulling “Gat in de Markt”
  Centrum
Materiaal: Gepoedercoat RVS, Geschilderd polyester, Vinyl
Jaar van plaatsing: 2023

Omschrijving:

De koe van Beaufort bestaat uit tien masten met daaraan bevestigd tien handbeschilderde windzakken. De windzakken zijn middels een draaimechaniek bevestigd aan de palen, zodat ze vrolijk meebewegen met de wind.
Hans Muller beschilderde de windzakken met de hand, met zwarte inkt in een koeienhuidpatroon. Deze verwijzing naar koeien komt voort uit de landelijke oorsprong van het gebied dat nu verstedelijkt en bebouwd is. Waar ooit koeien stonden, is nu stad. En met de naam Beaufort verwijst Muller naar de Ier Francis Beaufort. Die maakte in 1805 de ‘windschaal van Beaufort’: een schaal die de druk van de wind beschrijft. De windzakken zoeken de weg van de minste weerstand en draaien met de windrichting mee. Net als koeien, die bij een stevige bries ook met hun kont tegen de wind in gaan staan.


Het kunstwerk was al eerder tijdelijk in Zoetermeer te zien, namelijk in 1992. Toen stond het als onderdeel van de tijdelijk tentoonstelling Movimento aan de Oostweg/Australiëweg). In 2023 is het herplaatst aan de Markt, als onderdeel van de tijdelijke inrichting van het zogenaamde “Gat in de Markt’. Daar blijft het staan totdat er op de locatie woningen worden ontwikkeld.


De maker van dit kunstwerk is Hans Muller (1956). Hij is beeldend kunstenaar/componist. Hij woont en werkt momenteel in Rotterdam. Na zijn afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam is Muller werkzaam binnen verschillende kunstdisciplines. Vooral zijn kunst in de openbare ruimte heeft voor naamsbekendheid gezorgd.
Er is meer werk van Muller te zien in Zoetermeer: sinds 2013 is op het Oosterheemplein een groot beeld van hem te zien: de HuishoudHeld: een ‘monument’ om het huishouden te eren.

 

Koeien zijn levende logo’s

Koeien zijn levende bakens

Het strakke signaal op de paal

Gaat moeiteloos over

In het willekeurige koeienhuidpatroon

Door veranderende windrichting

Ontstaat telkens een ander totaalbeeld

Hoe meer wind, des te meer de koeienzak opbolt

Dit zal resulteren in een gevoel van optimisme

Zo krijgt de kijker een dieper bewustzijn

Over het vormgegeven landschap

 

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: