Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

4M

4M
4M
4M
4M
4M

Kunstenaar: Marcel Smink
Straatnaam: Van der Hagenstraat 24, Zwembad De Watergeus
  Buitengebied
Materiaal: Geschilderd staal
Jaar van plaatsing: 2024

Omschrijving:

Het kunstwerk is een 7 meter hoog beeld van 3 figuren bovenop elkaar. De figuren lijken op elkaar, maar elk figuur heeft een andere houding. De een duikt, de ander zwemt en de derde schaatst of rent. De figuren verwijzen zo speels naar de verschillende sporten die je in het Van Tuyllpark kunt doen. Het beeld is van staal en 'zwembadblauw' van kleur. Het kunstwerk staat voor de trap bij de ingang van het zwembad.

De titel 4M staat niet alleen voor '4 Meter onder NAP', maar ook voor de 4 redenen om te gaan zwemmen. Zwemmen om te overleven, om gezond te blijven, in wedstrijdverband en als spel. Daarnaast bestaat het beeld uit 4 mogelijke houdingen met de samenstelling meegerekend. Tot slot zijn er 4 mensen: de 3 figuren en de kijker.

Het kunstwerk is tot stand gekomen in participatie met een groep inwoners van Zoetermeer en vertegenwoordigers van de zwemvereniging.

Marcel Smink

Marcel Smink maakt voornamelijk kunstwerken in de openbare ruimte. Hij laat zich inspireren door de plek waar het kunstwerk komt te staan. Als hij een opdracht krijgt, onderzoekt hij eerst de plek goed – hij kijkt naar de geschiedenis, ligging, inrichting en gebouwen. Op basis daarvan weet hij hoe het kunstwerk eruit moet zien en van welk materiaal het gemaakt moet worden. Daardoor passen zijn werken altijd goed bij de locatie, maar zien ze er telkens anders uit.

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: