Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Speelspoor: WentelVensters

Speelspoor: WentelVensters
Speelspoor: WentelVensters

Kunstenaar: Trudy Bersma
Marijke Wijgerinck
Straatnaam: Pilatusdam, Op de Pilatusdam naast de Dorpsstraat.
  Centrum-Dorp
Jaar van plaatsing: 2010

Omschrijving:

Speelspoor: WentelVensters

Het SpeelSpoor is een spoor van speelplekken in en om de historische Dorpsstraat van Zoetermeer (tussen Vlamingstraat en Schinkelweg). Het bestaat uit een lint van kleurige elementen ('speelspoorstenen') door de hele omgeving en vijf actieve speelplekken ('beleefplekken') op de pleintjes.

De oorsprong van dit Speelspoor ligt in een projectvoorstel om een speeltuin te ontwerpen waar kinderen met en zonder beperking samen zouden kunnen spelen, met ruimte voor ouders om elkaar te ontmoeten. In 2006 vroeg de gemeente Zoetermeer aan beeldend kunstenaars Trudy Bersma en Marijke Wijgerinck dit idee vorm te geven. Met leerlingen van Effatha, de Vuurtoren en basisschool de Achtsprong hebben zij destijds voor het SpeelSpoor gezocht naar elementen in de omgeving van de Dorpsstraat (in gevelstenen, ramen, bruggen en gebouwen) en daar 10 basisvormen mee ontworpen. Vervolgens zijn drie kleuren gekozen die goed bij de bebouwing en bestrating van de Dorpsstraat passen. Dit leverde kleurige tegelontwerpen op. Daarmee is het spoor aangelegd. Wie het spoor volgt kan spelenderwijs mooie en bijzondere vormen in de gevels en de bestrating van de Dorpsstraat tussen Vlamingstraat en Schinkelweg ontdekken.

Op verschillende pleintjes en andere verkeersluwe plekken zijn, ook met deze vormen, speelobjecten bedacht en andere vormen die één of meer zintuigen prikkelen: de LuisterPutten, de RuikStruikenTuin, de HinkelBanen, de Waaier en de WentelVensters. Onderweg kom je nog de Speelvis (bij de Zoetelaar) van Hans van Bentem tegen die ook deel uitmaakt van het Speelspoor.

Luisterputten: op het Nicolaasplein zijn drie luisterputten. Als je ze met de voet of hand in beweging zet dan maken ze verschillende klankritmes. In je verbeelding hoor je dan de oude geluiden en misschien ook nieuwe liedjes.

RuikStruikenTuin: een tuin met perken die dezelfde vorm hebben als de basisvormen en die allemaal anders ingeplant zijn met bloeiende en geurende planten en struiken.

HinkelBanen: op het Schoolplein liggen drie hinkelbanen zodat er gespeeld kan worden tussen de terrassen. Omdat ze in de bestrating zijn opgenomen kunnen er ook andere activiteiten plaatsvinden op het plein.

De Waaier: op de Pilatusdam staat een mobile die door de wind in beweging
wordt gezet, soms langzaam, soms snel. Je kunt dus altijd zien uit welke hoek de
wind waait!

WentelVensters: op het kleine pleintje tegenover Hovestein zijn twee WentelVensters geplaatst die in beweging te zetten zijn. Alle onderdelen kunnen apart draaien en zo is de vorm van de wentelvensters zelf te veranderen.

Speelvis: een speciaal onderdeel van het Speelspoor vormt de Speelvis van Hans van Bentem. Het kunstobject is van terrazzo en keramiek en je kunt er lekker op klimmen.

Op 16 oktober 2009 is het Speelspoor feestelijk in gebruik genomen samen met alle betrokken leerlingen en de Zoetermeerse beeldend kunstenaars Trudy Bersma en Marijke Wijgerinck.

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: