Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Speelspoor: RuikStruikenTuin

Speelspoor: RuikStruikenTuin
Speelspoor: RuikStruikenTuin
Speelspoor: RuikStruikenTuin
Speelspoor: RuikStruikenTuin
Speelspoor: RuikStruikenTuin

Kunstenaar: Trudy Bersma
Marijke Wijgerinck
Straatnaam: Osijlaan
  Centrum-Dorp
Jaar van plaatsing: 2010

Omschrijving:

Speelspoor: RuikStruikentuin

Deze 'geurtuin', gevuld met geurende planten, is een onderdeel van het SpeelSpoor. Dit is vanaf 2008 gefaseerd aangelegd in de Dorpsstraat en omgeving, met als doel het samen laten spelen van kinderen met en zonder beperking.

De betonnen plantenbakken van de RuikStruikenTuin hebben vormen die ook te herkennen zijn in de tegels en hinkelbanen die onderdeel uitmaken van het SpeelSpoor in de Dorpsstraat. De beplanting in deze bakken is aangelegd volgens een inrichtingsplan dat de kunstenaars hebben voorgesteld. Het idee is dat ook kinderen met een beperking, bijvoorbeeld slechtziende kinderen, middels andere zintuigen van deze geurtuin kunnen genieten.

De RuikStruikenTuin is, net als de meeste onderdelen van het SpeelSpoor, ontwikkeld door Trudy Bersma en Marijke Wijgerinck, een gelegenheidsduo van Zoetermeerse kunstenaars die zich voor dit project hebben verdiept in hoe kinderen met verschillende beperkingen toch leuk en veilig kunnen spelen met kinderen die geen beperking hebben. Daarbij is uitvoerig aandacht besteed aan de werking van de zintuigen. Naast het gezichtsvermogen worden ook het gehoor, de tastzin en de reukzin geprikkeld. De kleuren, vormen en texturen die geschikt zijn hebben Bersma en Wijgerinck verwerkt in de verschillende speelkunstwerken van het SpeelSpoor.

 

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: