Topsport in Zoetermeer

Home > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

Speelspoor: LuisterPutten

Speelspoor: LuisterPutten
Speelspoor: LuisterPutten
Speelspoor: LuisterPutten

Kunstenaar: Trudy Bersma
Marijke Wijgerinck
Straatnaam: Dorpsstraat hoek Nicolaasplein, De geluidsputten maken onderdeel uit van het Speelspoor in en rond de Dorpsstraat.
  Centrum-Dorp
Jaar van plaatsing: 2010

Omschrijving:

Speelspoor: Luisterputten (momenteel buiten werking)

De drie LuisterPutten maken onderdeel uit van het SpeelSpoor in en rond de Dorpsstraat. De putten liggen tegen de zijkant van een gebouw aan het Nicolaasplein. Als je met je voet tegen de ribbels op de putdeksels duwt, zet je deze in beweging. Door die beweging komt er geluid uit de put. Elke put maakt een ander geluid. Het zijn geluiden van vroeger. Als je meerdere putdeksels tegelijk in beweging zet, kun je zo samen ritmes maken.

Het SpeelSpoor is een spoor van speelplekken in en om de historische Dorpsstraat van Zoetermeer. Het Speelspoor vormt een lint van kleurige elementen (de SpeelSpoorStenen) over de gehele route. Op een aantal pleintjes  zijn meer actieve speelplekken (de 'beleefplekken') gemaakt.

De oorsprong van dit Speelspoor ligt in een projectvoorstel om een speeltuin te ontwerpen waar kinderen met en zonder beperking samen zouden kunnen spelen. In 2006 vroeg de gemeente Zoetermeer aan beeldend kunstenaars Trudy Bersma en Marijke Wijgerinck dit idee vorm te geven. Met leerlingen van Effatha, de Vuurtoren en basisschool de Achtsprong hebben zij destijds voor het SpeelSpoor gezocht naar elementen in de omgeving van de Dorpsstraat (in gevelstenen, ramen, bruggen en gebouwen) en daar 10 basisvormen mee ontworpen. Vervolgens zijn drie kleuren gekozen die goed bij de bebouwing en bestrating van de Dorpsstraat passen. Dit leverde kleurige tegelontwerpen op. Daarmee is het spoor aangelegd. Wie het spoor volgt, kan spelenderwijs mooie en bijzondere vormen in de gevels en de bestrating van de Dorpsstraat tussen Vlamingstraat en Schinkelweg ontdekken.

Op verschillende pleintjes en andere verkeersluwe plekken zijn, ook met deze vormen, speelobjecten bedacht en andere vormen die één of meer zintuigen prikkelen: de LuisterPutten, de RuikStruikenTuin, de HinkelBanen, de Waaier en de WentelVensters. Onderweg kom je (bij de Zoetelaar) nog de Speelvis (bij de Zoetelaar) van Hans van Bentem tegen, die ook deel uitmaakt van het Speelspoor.

Plattegrond:

Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: